«

»

Sep
12

Restauratie Kerk afgerond

De restauratie- en herstelwerkzaamheden aan de kerk van Ammerstol  is vandaag feestelijk afgerond.  Wethouder Dilia Blok verrichte om 11.00 de officiële opleveringshandeling  door het terugplaatsen van de haan op de kerktoren.

Het kerkgebouw in Ammerstol kampte al jaren met verzwakte fundamenten. Verlaging van het grondwaterpeil had de koppen van de funderingspalen aangetast. Dit zorgde voor scheurvorming in de kerkzaal en de kerktoren. De toren is eigendom van de gemeente, de zaal is eigendom van de kerk.

De restauratie van de kerktoren is uitgevoerd door Den Hoed Aannemers uit Bergambacht. Aannemingsbedrijf Visser uit Ouderkerk aan den IJssel deed het herstel van de fundering.

De voormalige gemeente Bergambacht nam de kosten van het herstel van het fundament van de toren en voorgevel voor haar rekening. De kerk bekostigde de restauratie van de fundamenten van de kerk, de zijmuren van de kerkzaal en het dak. Om dit te bekostigen voert de kerk nog het hele jaar actie onder het motto: ‘Samen sterk voor de Ammerse kerk’.

Tijdens graaf- en herstelwerkzaamheden zijn een schedel en botresten gevonden. Na onderzoek door SOB Research bleken de resten niet van een intact skelet te zijn. Ook troffen archeologen restanten van de voormalige kerk aan, die in 1878 werd afgebroken.