«

»

Jun
18

Tachtig jaar voetbal in Ammerstol

Voetbalvereniging ASV vierde het afgelopen weekeinde op sportpark De Snackert zijn tachtigjarig bestaan met een groots festijn. De jongeren konden zich onder meer uitleven op een mini-kermis, terwijl de ouderen zich vermaakten op de muzikale klanken van popgroep Action.

Een jubileumcommissie, bestaande uit Jan Ooms, Bram Voogd, Marjolein de Wit, Peter Teeuwen, Charissa Pruijssers en Bouke Spits, had kosten noch moeite gespaard om het tachtigjarig jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. De jeugdafdeling van Ammerstol kreeg op vrijdagmiddag en -avond een feestelijk programma aangeboden. Een verlicht reuzenrad van ruim twintig meter hoog verbreedde de Ammerse horizon; het pannavoetbal viel in goede aarde en de Schoonhovense scoutinggroep hield de jeugd bezig met spellen. De nacht werd doorgebracht in tenten van de scouting. De volgende ochtend stond er een ontbijtje klaar. Op de zaterdag volgde voor alle leden, donateurs, sponsoren en inwoners van Ammerstol de rest van het programma, zoals een demonstratie van de inzet van politiehonden. De meesten vonden elkaar ’s avonds in de feesttent onder het genot van een glaasje en met vele bekenden.

Dankzij veel sponsoren, die geldelijke steun en diensten aanboden, en de gemeente Bergambacht was dit festijn voor Ammerstol, waar de voetbalclub een duidelijke sociale functie heeft, mogelijk gemaakt. De Rabobank verblijdde de jubilaris met een cheque van vijftienhonderd euro en daar waren ze in het Lekdorp heel blij mee. ASV dacht niet alleen aan zichzelf, maar schonk een bedrag van vijfhonderd euro door acties bijeen gekregen – aan de Cliniclowns. Deze stichting biedt kinderen met een ziekte of handicap afleiding en plezier.

Anno 2012 vergaarde de hoofdmacht slechts dertien punten in de competitie. Veel successen boekte het eerste elftal niet de laatste jaren. Over leiding van trainer Riny Looren de Jong, die al eerder de selectie onder zijn hoede had, hopen de Ammerstollenaren de weg omhoog weer vinden. Gezien de historie wordt dat weer eens tijd.

In 1932 werd voetbalvereniging Ammerstol opgericht. Op een buitendijks terrein, dat voor een kleine negentienhonderd euro ‘veranderde’ in een voetbalveld, vond op 4 november van dat jaar de openingswedstrijd plaats tegen Groot-Ammers. In de stromende regen wonnen de Ammerstollenaren met 4-3. Naar de uitwedstrijd gingen niet zoveel supporters mee, want een dubbeltje veergeld konden weinigen missen in de toen heersende crisistijd. Vanuit de Goudse Voetbalbond rukte het eerste elftal in 1952 al op naar de derde klasse. Teus Bakker maakte in dat seizoen 47 doelpunten. In 1954 kwam Ammerstol zonder veld te zitten en speelde vervolgens vier jaar lang zijn thuiswedstrijden in Groot-Ammers. Afdaling naar de GVB volgde weer snel. Sinds 1958 speelt Ammerstol aan de Capellelaan afwisselend in de vierde klasse en de Gouds/Leidse voetbalbond. In de jaren tachtig stond Aart Ooms aan het roer en de club veerde weer op. De laatste decennia speelt de hoofdmacht in de vierde klasse van het zondagvoetbal. Het plezier staat duidelijk voorop. Nu de prestaties nog.

bron: Dichtbij.nl